De Nederlandse politie maakt veelvuldig gebruik van hack-methoden bij digitale opsporing en wil zijn bevoegdheden flink uitbreiden. Daar moet de Kamer zich goed over buigen, vindt Bits of Freedom. “Een computer kan je vergelijken met een huis en dient even veilig te zijn. De politie mag ook niet zomaar in een huis inbreken.”

Al jaren wordt er gesproken over een verdere uitbreiding van de wet Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM), met name in het kader van terrorisme-bestrijding. Maar tot nu toe is er nog geen nieuwe wet door de Tweede Kamer geloodstNiettemin blijkt de politie in Nederland al geruime tijd gebruik te maken van trojans en andere (hack-)methoden.

van Dalen noemt het gebruik en de wettelijke basis van digitale opsporingsmethoden een “grijs gebied” waarin computervredebreuk door opsporingsbeambten “in sommige gevallen” wel is toegestaan. Maar bijvoorbeeld het gebruik van een botnet door de politie om gebruikers van geïnfecteerde computers te waarschuwen, is op het randje. “Het hangt in dat geval wel af of de politie dan daadwerkelijk informatie op de computer zet.”

Lees alles bij de bron; webwereld.nl  en een aanvulling bij security.nl

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters stelde vandaag schriftelijke vragen aan minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) over de extra bevoegdheden die de politie wil om dit soort netwerken op te rollen.

Peters is blij met het succes van de politie en merkt op dat de dader zonder extra politiebevoegdheden blijkt te zijn gepakt. Het KLPD en het OM willen een uitbreiding van bevoegdheden om criminaliteit op internet aan te pakken. Daarbij zouden ze zich toegang willen kunnen verschaffen tot computers van de miljoenen bedrijven en burgers die besmet zijn met een virus. Ook in het buitenland. GroenLinks wil meer weten over de uitwerking als de politie in computers van burgers mag inbreken.