Je zou het soms bijna vergeten, maar het hackvoorstel wacht nog altijd op behandeling in de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel moet de politie de bevoegdheid geven om vanaf op afstand en in het geheim spyware op de computer van een verdachte te installeren. De politie mag dat soort software nu ook al gebruiken, maar mag die alleen installeren als zij fysiek toegang tot de computer heeft. De software mag dan wel alleen toetsaanslagen registreren. In de praktijk blijkt echter dat die software wel meer kan dan dat. Dat betekent dat de politie nu al spyware in huis heeft én beleid op papier heeft staan rondom de inzet daarvan.

Vandaag verschenen we samen met de juristen van de politie voor de rechters van de Raad van State. De politie heeft hoger beroep aangespannen tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die had de politie op ons verzoek opgedragen veel meer informatie openbaar te maken. Omdat de politie die uitspraak niet wil opvolgen heeft zij hoger beroep aangetekend. Die weigering is helaas illustratief voor de houding van de politie in deze procedure.

Al tijdens eerdere zittingen lieten de rechters hun irritatie over de onwil en de gebrekkige medewerking van de politie duidelijk doorschemeren. Je zou denken, op een gegeven moment heeft de politie begrepen dat het verstandig is om te luisteren naar de rechters. Maar ook eind vorig jaar nog moest de politie erkennen dat “Bits of Freedom zich dan ook terecht op het standpunt stelt dat de korpschef van politie niet heeft voldaan aan de opdracht van de rechtbank Amsterdam.”

Het is duidelijk dat we in deze zaak niet op de politie kunnen rekenen voor een eerlijke afweging van alle belangen, inclusief het publieke belang van openbaarheid. Nee, wij wachten wel op de uitspraak van de rechter – die vermoedelijk binnen zes weken uitspraak doen.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!