Online discussies; Big Brother of gesprekspartner?

Niemand heeft er problemen mee dat overheden zelf websites opzetten en ook weinig mensen lijken het problematisch te vinden wanneer overheden beginnen te twitteren. Maar wat gebeurt er wanneer overheidsfunctionarissen zich gaan begeven op digitale fora waar burgers met elkaar discussiëren? En is het wenselijk dat overheden monitoren wat burgers over bepaalde onderwerpen twitteren?

In debatten over de relatie tussen overheid en samenleving worden veelal twee schrikbeelden naar voren gebracht. Het eerste schrikbeeld is de overheid als Big Brother: een overheid die overal camera’s en afluisterapparatuur installeert om continu het doen – en denken – van burgers in de gaten te houden.

Het tweede schrikbeeld in debatten over de relatie tussen overheid en samenleving is wat wij de autistische overheid zouden willen noemen (zie ook Volkskrant, 2006). De autistische overheid is een overheid die in zichzelf is gekeerd en volledig doof is voor signalen vanuit de samenleving. Een overheid zonder voelsprieten in de samenleving.

Alles bij de bron; crimiwijzer (Thnx-2-Dick)