Vrijdag is door de rechtbank van Amsterdam een hacker veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man is schuldig aan het hacken van computersystemen, afpersing en chantage. Ook heeft hij ruim 1,5 miljoen euro witgewassen.

Tot zijn arrestatie werkte hij bij een cybersecuritybedrijf en was hij vrijwilliger bij beveiligingsorganisatie Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD).

De rechtbank neemt het Van der S. kwalijk dat hij bijna drie jaar lang zijn digitale kennis heeft ingezet voor misdadige praktijken. De hacker drong computersystemen binnen, eiste vervolgens losgeld om gegevens vrij te geven en dreigde om gevoelige gegevens openbaar te maken. Ook stal hij niet-openbare informatie.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist tegen de man uit Zandvoort. Het OM hoopt dat de zaak ook een waarschuwing is voor andere hackers die zich bezighouden met illegale zaken. Er zijn nog drie medeverdachten betrokken bij de zaak. Zij zullen later terechtstaan.

Alles bij de bron; NU