Door een blunder van Fred Teeven, toen nog officier van justitie  werd Ruud Bronkhorst 18 jaar geleden ten onrechte voor crimineel versleten. Maar terwijl die carrière maakte, liet iedereen Bronkhorst links liggen. Het drijft hem tot waanzin...

...Wie het begrijpen wil, moet terug naar 28 februari 1996. Het is de breuklijn in zijn leven. Tot die dag heeft Bronkhorst vol trots een eigen takelbedrijf opgebouwd, dat vooral klussen doet voor de overheid. Het is z'n levenswerk. De Staat wil echter plots geen zaken meer doen, omdat er een brief is binnengekomen van justitie, dat Bronkhorst een 'facilitair' aan criminelen zou zijn. Ene Fred Teeven, dan nog officier van justitie, heeft dat bepaald in een onderzoek naar hasjhandel. Het blijkt al snel een simpele persoonsverwisseling. Niet Ruud, maar zijn tweelingbroer (met wie hij dan al geen contact meer heeft) blijkt in duistere zaakjes met Klaas Bruinsma te zitten.

Maar hoezeer Ruud vecht tegen het foute oordeel, de Staat wil niet toegeven. Zijn naam is besmet, de opdrachten drogen op en het bedrijf gaat op de fles. Alles waar Ruud jarenlang voor gewerkt heeft, is kapot door die ene brief. Het kostte hem 16 jaar van procederen tot het ministerie van Justitie de fout van Teeven erkende, maar volwaardige excuses of een schadeloosstelling kwam er nooit. Hoewel een rechtbank én de Ombudsman hierop aandrongen, staat Bronkhorst na al die tijd nog met lege handen. De gewone man, verpletterd door de overheid. 

Alles bij de bron; AD