Films of muziek illegaal downloaden is sinds 10 april 2014 hartstikke verboden in Nederland. Toch is er in een jaar tijd nog niemand voor veroordeeld. Hoe dat kan, vroeg de NOS aan advocaat Joran Spauwen, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht.

Waarom is het zo moeilijk om individuele downloaders te veroordelen? 

"Dat is lastig omdat je niet precies weet wie illegaal heeft gedownload. Je hebt vaak alleen een IP-adres, maar dat verwijst niet naar een persoon. Als je namen en adressen wilt weten moet je naar de internetaanbieder stappen en die mag persoonlijke gegevens van gebruikers niet zomaar geven. Er zijn allerlei privacybelangen die dat verhinderen. Dus dat is een enorme drempel."

"BREIN, de stichting die opkomt voor de belangen van veel Nederlandse film- en muziekproducenten, heeft gezegd de illegale aanbieders aan te pakken. Niet de downloaders zelf dus, in ieder geval niet nu. "

Ben je ook illegaal aan het downloaden als je Popcorn Time gebruikt?

"Dat is een interessant juridisch vraagstuk. De vraag is namelijk of je de film lang genoeg opslaat op je computer om te kunnen spreken van een download. Bovendien is het zo dat je bij Popcorn Time misschien niet eens doorhebt hoe het werkt. Het ziet er uit als een soort app waarmee films en series ter beschikking worden gesteld. Veel gebruikers weten niet eens dat ze illegaal bezig zijn. En dan wordt het nog moeilijker om ze te vervolgen."..

..."Het mooie is dat legale alternatieven als Netflix en Spotify enorm populair aan het worden zijn. Mensen vinden de prijs acceptabel en daardoor trekken ze weg van het illegale aanbod. En hopelijk zorgt dat op termijn voor een oplossing."

Alles bij de bron; NOS