Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Nationale Politie zijn in een conflict beland over het delen van zeer persoonlijke gegevens van asielzoekers. Het COA weigert sinds juli privacygevoelige gegevens van zijn bewoners – zoals gezondheidsgegevens en etniciteit – nog langer aan de politie te leveren. Het twijfelt of dat volgens de wet wel mag. De politie, aan de andere kant, dringt juist aan op hervatting.

Zeker zeven jaar deelde het COA dagelijks de gegevens met de politie, die deze voor handhaving en opsporing zegt te gebruiken. Vlak na aankomst in Nederland werd asielzoekers door COA-medewerkers gevraagd een ‘toestemmingsverklaring’ voor het doorsturen van hun gegevens te tekenen. Het delen stopte deze zomer na publicaties in NRC. Juristen noemden het delen van de gegevens in strijd met de wet. Ook was de toestemmingsverklaring volgens juristen niet rechtsgeldig.

De politie wil alle gegevens juist zo snel mogelijk weer dagelijks ontvangen, zeggen bronnen. De politie heeft die informatie nodig voor zijn „toezichtstaak”, mailde een politiewoordvoerder een paar maanden terug. Zoals het voorkomen van geweld onder asielzoekers, de identificatie van weggelopen asielzoekers en fraudeonderzoek. 

Maar: het onderzoeksbureau adviseert het COA de „herleidbare persoonsgegevens” niet te leveren, „zolang niet op voorhand voor alle gegevens gerechtvaardigd kan worden waarvoor ze worden gebruikt”. Volgens de onderzoekers is de kans „zeer klein” dat inderdaad kan worden aangetoond dat de politie structureel alle gegevens nodig heeft.

Het COA en de politie onderzoeken hoe ze de gegevens in een ander systeem kunnen verwerken. Dat zou pas volgend jaar mogelijk zijn. Tot die tijd adviseren de onderzoekers het COA de gegevens geanonimiseerd te delen.

Het COA en de politie willen niet op vragen van NRC reageren.

Alles bij de bron; NRC