Interessant artikel uit het NRC over een rechtszitting. In dit geval vanwege de reconstruktie technieken die deels door kentekenregistratie uitgevoerd door een 'derde' partij tot stand kwam.

Zendmast- en kentekengegevens

Om de betrokkenheid van de verdachten aan te tonen en de ‘overval’ te reconstrueren heeft het openbaar ministerie zendmastgegevens opgevraagd bij telefoonmaatschappijen...

De route van de Opel Astra – de auto waarin O. het geld heeft gestopt – is gereconstrueerd met kentekenregistraties van Vialis, een bedrijf dat verkeersstromen met camera’s observeert en achteraf analyseert, onder andere om files te bestrijden en verkeerslichten af te stellen. De politie heeft zelf ook een registratiesysteem in gebruik, maar werd door het College Bescherming Persoonsgegevens gedwongen alle kentekens die geen ‘hit’ zijn te wissen. Een ‘hit’ is een nummerplaat die gesignaleerd staat bij een opsporingsdienst: wegens openstaande boetes of belastingschulden. De rest van de gefotografeerde nummerplaten zijn dus van niet-gezochte personen.

Dat onderscheid hoeft Vialis niet te maken. Ze heeft immers een heel ander doel: niet opsporen, maar het onderzoeken van verkeersstromen. Justitie vorderde daarom kentekengegevens van Vialis, omdat dit bedrijf wel alle kentekens bewaart...

De advocaat wijst erop dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) er niet voor niets is: wat de politie niet met het eigen systeem mag, moet ook niet mogen met hulp van Vialis. “Nu is de uitkomst hetzelfde.”

Lees het volledige artikel bij de bron; www.nrc.nl


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha