De rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat Instagram de naw-gegevens en het ip-adres van een account moet vrijgeven. De moeder van een minderjarig kind eiste deze gegevens op, omdat het desbetreffende account pornografisch materiaal met de bijnaam van haar dochter verspreidde.

Daardoor suggereerde de accounthouder dat het bij het materiaal om de minderjarige zou gaan, zo schrijftde rechtbank in een persbericht. De foto's en video's zijn door bekenden van het meisje gedeeld. Instagram weigerde in eerste instantie de gegevens vrij te geven en beriep zich daarbij onder andere op zijn communityrichtlijnen. Ook stelde het Amerikaanse bedrijf dat het een neutraal platform is en niet aansprakelijk is voor de content van gebruikers.

De rechter oordeelde in kort geding echter dat er omstandigheden zijn waaronder Instagram de gegevens moet afstaan. Zo zijn de uitlatingen in kwestie onrechtmatig ten opzichte van de minderjarige en is het alleen mogelijk om via Instagram aan de gevraagde informatie te komen. Daardoor moest de rechter in dit geval een afweging maken tussen het belang van de minderjarige en de bescherming van de privacy van de accounthouder. Deze afweging viel in het voordeel van het meisje uit, omdat 'zij anders vogelvrij zou zijn' en geen manier zou hebben om zich tegen dit soort acties te verweren.

Alles bij de bron; TweakersAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha