Het Openbaar Ministerie geeft onderzoek naar een lek uit een besloten vergadering van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) uit handen, omdat er mogelijk sprake is van een ambtsmisdrijf. Het OM mag dat grondwettelijk niet zelf onderzoeken. Het onderzoek wordt daarom overgedragen aan het Presidium van de Tweede Kamer.

Het OM vergeleek belgegevens van CIVD-leden met onder meer het nummer van de NRC-journalist die de stukken begin vorig jaar schreef. Er zijn in het kader van het onderzoek diverse mensen gehoord. Toen duidelijk werd dat er Kamerleden of fractievoorzitters bij het lek betrokken konden zijn, werd het onderzoek gestaakt. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch vroeg opheldering bij het OM, dat in een korte verklaring enkel stelt dat er voor dit onderzoek geen telefoons zijn getapt.

In een poging te achterhalen wie het lek in de commissie Stiekem is, heeft de rijksrecherche mogelijk de journalistieke bronbescherming aangetast. Dat schrijft de Volkskrant. “In feite gebruikt de rijksrecherche het telefoonnummer van een verslaggever om de puzzel op te lossen”, reageert Thomas Bruning van de NVJ tegenover de krant. “Ze hebben hem niet afgeluisterd, maar alleen het gebruiken van dit soort gegevens is al een aantasting van de bronbescherming van journalisten.”

Alles bij de bron; Villamedia1 & Villamedia2Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha