Een aantal fractieleiders in de Tweede Kamer is door de Rijksrecherche gehoord vanwege een lek uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), de zogeheten ’commissie stiekem’. Ook zouden hun belgegevens zijn vergeleken met het nummer van een NRC-journalist. 

Het gaat om de affaire waarover minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op tv onjuiste informatie had gegeven. Hij kreeg hiervoor in 2014 van een flink deel van de oppositie een motie van wantrouwen aan de broek. Daarna werd er uit de commissie ’stiekem’ gelekt dat het kabinet de Kamer daar wel degelijk vertrouwelijk over had ingelicht. Wat in die commissie wordt besproken, moet echter geheim blijven. Naar nu blijkt heeft fractievoorzitter Zijlstra (VVD) daarom namens de CIVD-commissie aangifte gedaan.

Het is een raadsel wat het onderzoek van de Rijksrecherche precies heeft opgeleverd. Bronnen melden dat er voldoende aanknopingspunten zijn om te overwegen om tot vervolging over te gaan. De beslissing zou nu op het bordje van het college van procureurs-generaal liggen. Deze top van het Openbaar Ministerie zegt ondanks herhaalde verzoeken nog niet te kunnen reageren. Het is onduidelijk of het onderzoek inmiddels is afgerond.

De schrik zit er goed in aan het Binnenhof. Een aantal fractieleiders verklaart tegen deze krant er niet op te vertrouwen dat ze in hun eigen werkkamer veilig zijn voor afluisterpraktijken van justitie. „Als ik echt iets heel vertrouwelijks wil bespreken, doe ik dat niet in het Kamergebouw”, verklaart er één.

Alles bij de bron;Telegraaf


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha