Experts hebben grote twijfels over de veiligheid en de privacy van de politie-app waarmee agenten snel persoonsgegevens kunnen opvragen. Omdat politiemensen hun telefoon ook privé mogen gebruiken, is de kans op misbruik en identiteitsfraude levensgroot.

,,Ik ben verbaasd dat dienders dit toestel ook in privétijd mogen gebruiken," zegt Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,Agenten zullen voor privégebruik andere apps op hun telefoon installeren, zoals spelletjes."

Voor criminelen en hackers wordt het daardoor kinderlijk eenvoudig om de telefoon te kraken. ,,De politie-app zélf mag goed beveiligd zijn, maar via andere apps kunnen hackers de telefoon toch binnendringen en gevoelige informatie bekijken," waarschuwt Hoepman. ,,De gebruiker, een politieman in dit geval, hoeft daarvan niets te merken." Ook als een agent met zijn smartphone een specifieke website bezoekt, loopt hij het risico dat de telefoon wordt gekraakt.

,,Als ik crimineel was, zou ik het zeker proberen," zegt Ton Siedsma van privacyorganisatie Bits of Freedom. ,,Via deze politie-app kom je bij informatie die mogelijk geld kan opleveren. Of gebruikt kan worden voor identiteitsfraude." Alleen al met een naam en een geboortedatum kunnen agenten via de app de pasfoto van een rijbewijs opvragen. Ook kunnen ze razendsnel persoonsgegevens inzien, zoals een adres, openstaande boetes en een strafblad. ,,Omdat het zó eenvoudig is, zullen er ook politiemensen zijn die in de kroeg of bij een verjaardag even willen laten zien hoe het werkt," zegt Hoepman. ,,Of kinderen vinden de telefoon op de bank en gaan ermee spelen. Dat zijn onverantwoorde risico's."

De politiebond ACP hoopt dat de nieuwe mobiele telefoons van politieagenten goed zijn beschermd tegen hackers, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie. ,,Ieder systeem kent zijn zwakheid. In deze techniek zitten risico's. De politie is hier ook op gewezen. Wij hopen dat ze bij de politie hier goed naar hebben geluisterd en maatregelen hebben genomen. De praktijk zal het leren.''

Alles bij de bron; AD


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha