Het zou Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, niet verbazen als er binnen een maand een Nederlander een boete krijgt voor het kijken via de illegale streamingdienst Popcorn Time. In andere Europese landen gebeurt dit al langer.

Kuik reageert hiermee op de nieuwe Popcorn Time-versie BrowserPopcorn.xyz, waarmee illegale films in een Netflix-achtig jasje in de browser als Google Chrome te kijken zijn. "Het is een alarmerende ontwikkeling als 'dat Popcorn Time' steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken. Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden."

In Nederland zijn er nog geen individuen beboet voor het kijken van illegale films of series. Stichting Brein richt de pijlen op de aanbieders van de platforms. Maar de rechthebbenden van de films kunnen wel het initiatief nemen om illegale kijkers aan te klagen, in samenwerking met Brein. Om individuen aan te klagen hebben de rechthebbenden wel medewerking van de providers nodig. Of ze hier toe verplicht zijn, is nog niet helemaal helder.

Alles bij de bron; BNR


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha