Afgelopen zondag demonstreerden in Utrecht aanhangers van de zogeheten Pegida, een van oorsprong Duitse anti-islam-beweging. Tegelijk was er een tegendemonstratie tegen de in hun ogen racistische elementen in de Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes. Bij confrontaties tussen de groepen deed de politie uiteindelijk meerdere arrestaties, waaronder fotojournaliste Daphne Channa Horn.

Ze werd opgepakt vanwege een onfortuinlijk incident met een agent. Toen zijn mountainbike per ongeluk Horn aantikte, werd ze uit balans gebracht. Haar groothoeklens raakte de agent vervolgens op zijn zonnebril - overigens zonder wederzijdse schade. De situatie was uitzonderlijk gespannen en het onbedoeld contact resulteerde prompt in Horns arrestatie. De fotografe zat anderhalf uur in een arrestantenwagen voordat ze werd overgebracht naar de cel. Horn werd in eerste instantie van het gooien van een fiets verdacht en later van geweld tegen een agent in functie.

De zaak is inmiddels geseponeerd - al stelt Horn dat het altijd afwachten is hoe permanent zo’n sepot is. Horn stond uiteindelijk zondagavond weer buiten. De agent die bij de arrestatie betrokken was, bood in een persoonlijk gesprek excuses aan voor de overreactie. Hij was geschrokken van de tik tegen zijn zonnebril. Horn is begripvol: de sfeer was gespannen. Ze heeft vrede met de gang van zaken, ondanks dat publieke excuses zijn uitgebleven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten eist die publieke excuses wel, inclusief een vergoeding voor gederfde inkomsten. De behandeling door de politie was uitstekend, stelt Horn.

Alles bij de bron; Villamedia


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha