Hou er maar rekening mee: de politie ziet elke tweet die je verstuurt. In ieder geval op dagen dat er ergens in Nederland een groot evenement gehouden wordt. Dat weten we ook alleen maar omdat wij de politie weer volgen. 

De politie volgt al sinds 2011 alle Nederlandse Twitteraars, je mag er dus vanuit gaan dat elke tweet die in Nederland wordt verzonden, langs de burelen van de politie gaat. De tweets worden in een systeem gestopt dat met een algoritme de tweets met een dreigende toon eruit filtert. Een politieagent van vlees en bloed leest die selectie en beslist of hij in de auto moet springen en de zwaailichten moeten aanzetten. Dat weten we uit een rapport (pdf) die we boven tafel kregen na een Wob-verzoek. 

En handig voor ons, de politie streepte netjes aan wat gecensureerd had moeten worden, maar vergat daarna daadwerkelijk te censureren. Het systeem is in 2013 ingezet tijdens Koninginnenach en -dag en de herdenking op de Dam. Meer recent werd het systeem tijdens de Sail gebruikt. Of het iets oplevert is niet helder. Net zoals dat het rapport ook niets zegt over gemiste dreigementen.

Als de politie op zo’n enorme schaal Twitter in realtime monitort, dan horen burgers dat te weten. Het is bizar dat we transparantie daarover met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur moeten afdwingen. En dat daarbij geprobeerd wordt van alles en nog wat te censureren. Nee, van openheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie hebben we niet veel te verwachten. 

...Vinden we het acceptabel als de politie altijd meeleest? Deze vraag is in ieder geval nog altijd onbeantwoord. Niemand zal er problemen mee hebben dat een politieagent af en toe wat op Twitter rondkijkt, maar dat is wat anders dan wat de politie met de ‘dreigtweetmonitor’ doet.

We hopen daarom dat de minister van Veiligheid en Justitie snel helder gaat maken of en binnen welke grenzen hij het acceptabel acht dat de politie op grote schaal (delen van) het internet in de gaten houdt. 

Alles bij de bron; BoF [Thnx-2-Luc]

 

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha