Met nieuwe geautomatiseerde 'identificatiestraten' moeten vluchtelingen in Nederland sneller kunnen beginnen aan hun asielaanvraag. NU.nl liep een dag mee met de vreemdelingenpolitie in Amsterdam.

Bashir en zijn vader komen uit Homs. In de tijdelijke opvanglocatie aan de Flierbosdreef in Amsterdam-Zuidoost is hij ingelicht over wat hij gaat doen bij de politie. "Ze gaan mijn vingerafdrukken afnemen zodat ik asiel kan aanvragen", zegt hij....

...brigadier Corine demonstreert bij een van de palen hoe vingerafdrukken digitaal worden afgenomen. Ze legt eerst haar duimen en daarna haar andere vingers op een glasplaat. Vier lichtjes springen op groen en haar vingerafdrukken worden geregistreerd. Ook toont de agente hoe met UV-licht een paspoort op echtheid kan worden gecontroleerd. Na het digitale gedeelte worden aan de overkant traditionele vingerafdrukken afgenomen met behulp van een stempelkussen en een vel papier. Dit wordt ingescand en vergeleken met een Europese database. Als een vluchteling zich al heeft geregistreerd in een ander land, wordt dat getoond.

Tijdens de identificatie worden worden de vluchtelingen ook kort ondervraagd door agenten over hun reis. Niet alleen kan zo de identiteit worden vastgesteld, maar ook kan de vreemdelingenpolitie op die manier inzicht krijgen in de werkwijze van mensensmokkelaars.

Alles bij de bron; NU

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha