Met misdaadcijfers uit het verleden voorspellen waar misdaden in de toekomst worden gepleegd. Het lijkt science fiction, maar toch worden de Nederlandse politiehelikopters sinds kort op die manier ingezet. 

Als blijkt dat inbraken en roofovervallen in een bepaalde stad vaker voorkomen op bijvoorbeeld een vrijdagavond in november, dan vliegt de politieheli een jaar later op precies zo’n avond daar rond. De kans op een arrestatie met hulp vanuit de lucht zou dan groter zijn.  "Het vermijden van tijdverlies door opstarten en opstijgen is het verschil tussen iets hebben en iets missen", zegt Tactical Flight Officer Martijn.

De Nationale Politie wil high impact crimes aanpakken: overvallen, straatroven en inbraken. In samenwerking met de Universiteit Twente is sinds 2010 gewerkt aan een rekenmodel dat patronen van dit type misdaden op een rij heeft gezet. Uitkomst is de "informatie gestuurde luchtsteun" waarmee wordt bepaald waar de beschikbare politiehelikopters naar toe vliegen. Door de vorming van de Nationale Politie is het mogelijk geworden de high impact cijfers te verzamelen over heel Nederland. 

De misdaadpatronen uit de jaren 2011 tot en met 2014 dienen nu als basis voor de inzet van dit jaar. 

De methode roept het beeld op van de Hollywoodfilm Minority Report met Tom Cruise waarbij het 'Ministerie van pre-misdaad' al ingrijpt voor het delict wordt gepleegd. "In die film wordt gebruik gemaakt van algoritmes. Dat doen wij ook, dus 'predictive policing' is niet zo’n gek idee", zegt Arjen Stobbe van de Luchtvaartpolitie.

Criminoloog Schuilenburg is kritisch. "Door predictive policing gaat de politie eigenlijk op de stoel van de psychiater zitten, en probeert gedachten van criminelen te voorspellen." "Als een burger afwijkt van de norm is hij verdacht en wordt een risicoburger", zegt criminoloog Schuilenburg. "Nu houdt een helikopter die in de gaten, maar over een tijdje wordt dat vast een drone. Daar zijn ethische vragen bij te stellen."

Alles bij de bron; NOS-Nieuwsuur [met videolink]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha