Politie en Justitie

De politie in Noord-Holland gaat vaker drones inzetten voor het opsporen van verdachten en forensisch onderzoek vanuit de lucht van een verkeersongeval of een plaats delict en voor handhaving van de openbare orde zoals bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort en Koningsdag.

De drones kunnen worden uitgerust met een warmtecamera of radarapparatuur. 

Als de politie met een drone in een gebied vliegt, geven borden aan dat de politie op dat moment bezig is met een inzet van drones. Persoonsgegevens die niet relevant zijn zullen altijd onherkenbaar worden gemaakt. Gemaakte camerabeelden zijn alleen beschikbaar voor dit doel en worden volgens de politie veilig opgeslagen en onmiddellijk verwijderd, zodra ze niet meer nodig zijn voor het onderzoek.

Alles bij de bron; Beveiliging


Een voormalig leraar aan een basisschool bij wie beelden van seksueel misbruik van kinderen werden gevonden op zijn telefoon, is veroordeeld tot 26 weken cel, waarvan 25 voorwaardelijk, en 150 uur taakstraf.

De verdachte werd in 2021 op staande voet ontslagen toen de vondst bekend werd. Een nieuwe baan werd direct opgezegd en de man moest ook stoppen als vertrouwenspersoon bij een voetbalvereniging. 

De verdachte verklaarde dat hij met de beelden ‘gelijkgestemde’ homo-mannen wilde ‘opgeilen’ tot spannende dates.

Alles bij de bron; Cops-in-Cyberspace


Het OM heeft tegen een medewerker van de Belastingdienst drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het ongeoorloofd opvragen van gegevens.

Het OM stelt dat de fiscusmedewerker tegen betaling gegevens opzocht. Omdat de bevragingen die hij had gedaan buiten zijn werkterrein lagen is hij vorig jaar juli aangehouden. Tijdens een doorzoeking van zijn woning werd 920.000 euro aan contant geld gevonden. De verdachte verklaart dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en zegt dat hij geen idee heeft hoe het geld daar terecht is gekomen.

Volgens het OM kan niet onomstotelijk bewezen worden dat hij de gegevens crimineel verhandelde, toch vindt de officier van justitie een gevangenisstraf op zijn plaats.

De Rijksrecherche kwam de man op het spoor nadat in berichten van berichtendienst Sky drie foto’s waren gedeeld, afkomstig van het computerscherm van een medewerker van de Belastingdienst. Het bleek te gaan om gegevens uit een systeem waarin te vinden is wie de eigenaar is van een bepaald kenteken, en wie de gezinsleden zijn.

Alles bij de bron; Security


Elk jaar publiceert Europol het SIRIUS European Union (EU) Digital Evidence Situation Report, waarin wordt beschreven hoe Europese politie- en opsporingsdiensten omgaan met digitaal bewijs. Net als voorgaande jaren blijkt verkeersdata, zoals ip-adressen en logbestanden, belangrijker dan de content van gebruikers, zoals de inhoud van e-mails en foto's.

Logbestanden, met daarin datum, tijd en ip-adres gebruikt voor het benaderen van een bepaalde dienst, naam en ip-adres gebruikt bij registratie zijn de belangrijkste gegevens voor politieonderzoeken, zo laten ondervraagde politieagenten weten...

...Verder stelt Europol dat 26 procent van de Europese politieagenten met veiligheidsbeperkingen op hun werkstation heeft te maken, waardoor toegang tot bepaalde online diensten deels of helemaal niet mogelijk is, waaronder socialmediaplatforms. Het gaat onder andere om Nederlandse politieagenten. Het blokkeren van websites kan bij het onderzoeken van misdrijven op online platforms voor problemen zorgen.

Ook kan het ervoor zorgen dat politieagenten geen toegang hebben tot de portaal van online serviceproviders waarmee verzoeken voor de data van gebruikers zijn in te dienen.

Alles bij de bron; Security


De politie krijgt een boete van 50.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de toezichthouder zijn tijdens de coronapandemie camera-auto's ingezet in Rotterdam zonder dat eerst de privacy-risico's in kaart zijn gebracht. De auto's hebben gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

Ook werden er volgens de AP te veel beelden gemaakt die niet noodzakelijk waren.

De gemeente Rotterdam en de politie lieten in 2020 vijf weken lang auto's met 360 gradencamera's rondrijden om te controleren of mensen wel anderhalve meter afstand hielden.

Tot ver buiten de auto's zijn mensen herkenbaar in beeld gebracht. Die beelden werden bekeken in een meldkamer en opgeslagen en konden eventueel ook worden doorgestuurd naar andere politielocaties. Omdat de politie wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden, ze worden gezien als politiegegevens, krijgt de politie de boete.

Alles bij de bron; NOS


Nederlandse strafrechtadvocaten hebben een brandbrief ondertekend, waarin ze hun zorgen uiten over de toename van 'het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatiediensten' door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.

De groep schrijft in de brief dat er niets mis is met de onderzoeksmethoden zelf en dat ze het maatschappelijk nut van de opsporingsmethoden onderschrijven. Wat de ondertekenaars echter missen, is transparantie over de methoden. Zo kunnen ze naar eigen zeggen niet goed nagaan of het bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen en of het betrouwbaar is. De verzoeken tot onderzoek naar het bewijsmateriaal zouden namelijk stelselmatig door de rechter worden afgewezen. Dat is zorgelijk, omdat er inmiddels 'sterke, feitelijke aanwijzingen bekend zijn geworden dat fundamentele mensenrechten zijn geschonden of dreigen te worden geschonden van burgers c.q. verdachten', claimen de advocaten.

De ondertekenaars halen in de brief de onderzoeken naar communicatiediensten Ennetcom, PGPsafe, EncroChat en SkyECC als voorbeelden aan. 

Verder vreest de groep voor een glijdende schaal. "Andere communicatiediensten, zoals Signal en Whatsapp, maken gebruik van sterke, end-to-end-encryptie. Ook die diensten worden al in verdachte hoek geplaatst of dreigen daar te komen, terwijl die verdachtmaking enkel is gebaseerd op het gebruik van sterke encryptie en het beschermen van de eigen privacy", schrijven de ondertekenaars.

Alles bij de bron; Tweakers


 

De politie vraagt ruim 15.000 mensen die deelnemen aan Camera in Beeld om zich opnieuw voor de database aan te melden via DigiD. Door de koppeling met DigiD wordt het volgens de politie eenvoudiger om camera-informatie up-to-date te houden. Camera in Beeld is een database die de politie een overzicht geeft van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. De database bevat ruim 315.000 camera's van 65.000 deelnemers die zich zelf hebben aangemeld.

De politie stelt dat het actueel houden van de informatie in het systeem een arbeidsintensieve klus is. Wie zich aanmeldt via DigiD krijgt daarna jaarlijks een e-mail van de politie met het verzoek om hun gegevens te controleren. "Dankzij DigiD zijn de gegevens uit het systeem gekoppeld aan de camera-eigenaar. Deze informatie is alleen voor de deelnemer in te zien via Politie.nl en voor politiemedewerkers binnen de opsporing", aldus Karel van Engelenhoven van de politie.

Alles bij de bron; Security


 

Internetprovider Ziggo hoeft een waarschuwing van Stichting BREIN niet door te sturen naar klanten die illegaal downloaden, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.

BREIN weet door eigen onderzoek met welke IP-adressen illegaal wordt gedownload en geüpload via BitTorrent maar niet welke naw-gegevens (naam, adres en woonplaats) bij die IP-adressen horen. Dat weet alleen de provider die voor de internettoegang zorgt. BREIN kan de klanten dus niet zelf de brief sturen.

Volgens het gerechtshof is er geen juridische grondslag die Ziggo verplicht om de waarschuwingsbrieven naar zijn klanten door te sturen. Eerder oordeelde de rechtbank in Utrecht al dat Ziggo de brieven helemaal niet mag doorsturen. Daarvoor moet de Autoriteit Persoonsgegevens een vergunning uitgeven en die heeft Ziggo niet.

Ook bij een kort geding aan het begin van dit jaar ving de Stichting bot. BREIN overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Alles bij de bron; NU


 

Tegen twee mannen uit Zaandam is 12 maanden celstraf geëist, waarvan 4 voorwaardelijk. Ze worden ervan verdacht dat zij persoonlijke (bank)gegevens van meer dan 30.000 klanten van energie- en telecombedrijf Nuts Groep hebben gestolen en doorverkocht.

Dat bedrijf, biedt onder meer energiediensten aan onder de namen Budget Energie en NLE, ontdekte in 2019 dat er zo’n 30.000, door klanten ondertekende, energiecontracten waren ontvreemd. Hierin stonden allerlei persoonsgegevens van klanten en hun bankrekeningnummers. Foto’s van dit soort contracten bleken later via berichtenkanaal Telegram te koop te worden aangeboden.

Onderzoek van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket wees erop dat er werd ingelogd vanaf IP-adressen van de twee verdachten, waarvan er één werkzaam was bij het bedrijf.

De verdenking is dat ze, meestal buiten werktijd, inlogden op het bedrijfsnetwerk en zo de gegevens van de server konden halen. Dit gebeurde via een eigen account en via accounts van anderen. Deze persoonsgegevens konden voor veel geld worden doorverkocht, en daar zijn onschuldige klanten de dupe van, aldus de officier van justitie.

Alles bij de bron; OpenbaarMinisterie


 

Er moet meer duidelijkheid komen over de bevoegdheden waarmee de politie online informatie mag verzamelen. Volgens het rapport ‘Politiewerk op het web‘, zijn de wettelijke bevoegdheden onduidelijk en kunnen taakverdeling en afstemming tussen organisatieonderdelen veel strakker.

Programmadirecteur Intelligence Reinder Doeleman zegt in een reactie dat online gegevensverzameling steeds belangrijker wordt en dat daarvoor ‘een helder (juridisch) kader’ nodig is.

Nu werkt de politie veelal op basis van artikel 3 Politiewet maar dat is heel algemeen en niet gericht op online informatievergaring. ‘Feitelijk wegen we steeds opnieuw af of iets wel of niet mag en wat proportioneel is, net als in het dagelijkse politiewerk’, aldus Doeleman. Online gegevensvergaring vraagt verder om meer specialistische expertise, zegt Saskia van Goor, programmamanager digitale (vak)ontwikkeling GGP.

Binnen de politie wordt momenteel onderzocht wat de mogelijkheid zijn om voor de openbare orde in online besloten groepen te kunnen kijken, zegt Doeleman. ‘De uitkomsten van dit onderzoek helpen daarbij’.

Alles bij de bron; Cops-in-Cyberspace


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!