Er is een nieuwe applicatie in omloop die OV-chipkaarten binnen een minuut kan aanpassen. Ook blijkt het via een ander programma mogelijk om zelf bij bus en tram in te checken. Niet alleen werkt het programma een stuk sneller, het op de kaartlezer leggen van de kaart is voldoende om de informatie uit te lezen, het bedrag aan te passen en vervolgens weer terug te schrijven. 

De applicatie probeert niet de hele kaart, maar alleen het gedeelte met het saldo te kraken. Daarbij gebruikt het programma een implementatiefout binnen de kaart voor. In plaats van twee verschillende sleutels voor het lezen en schrijven, volstaat bij de OV-chipkaart het achterhalen van de sleutel voor het saldo.

Effectief is het daardoor mogelijk een kaart ongeveer 40 maal sneller aan te passen. Afhankelijk van de kaartlezer duurt het aanpassen van het saldo op een onbekende kaart een halve minuut tot ongeveer 2 minuten. Momenteel wordt er door hackers gewerkt aan het verder optimaliseren van de kraak.
Momenteel wordt ook gewerkt aan een applicatie voor Android-telefoons, waardoor het zelf-inchecken in het openbaar vervoer subtieler wordt.

Lees alles bij de bronnen; webwereld & security