De OV-chipkaart kan prima functioneren zonder zeven jaar lang iedere reisbeweging van abonnementhouders op te slaan. Dit kan worden afgedwongen via de wet.

Dat stelt advocaat en universitair hoofddocent en privacy-expert Gerrit-Jan Zwenne in reactie op uitspraken van professor computerbeveiliging Bart Jacobs.

Jacobs stelde eerder deze week dat er geen reden is persoonlijke reisbewegingen van abonnementhouders langer te bewaren dan enkele dagen om fraude te detecteren. Technisch is zo'n beveiliging prima te implementeren.

Minimaal gegevens verzamelen

“Persoonsgegevens mogen alleen worden verzameld en bewaard als dat noodzakelijk is voor een gerechtvaardigd doel”, vertelt Zwenne tegenover Webwereld...

...Volgens Zwenne is de vaststelling van Jacobs dat minder opslag technisch haalbaar is, juridisch erg belangrijk. “In de Wet bescherming persoonsgegevens staat dat bij het verwerken van gegevens er maatregelen moeten worden genomen om onnodige verzameling te voorkomen. Dat is hier dus ook nodig”, vertelt hij. Hij pleit er dan ook voor dat dit actief wordt gehandhaafd.

Voor hem is het dan ook een raadsel, waarom het CBP niet optreedt tegen de wijze waarop nu gegevens worden opgeslagen.

Lees volledig artikel bij de bron; www.webwereld.nl