Toezichthouder ACM wil dat de overheid versneld de ov-chipkaart volledig invoert en het papieren kaartje afschaft. De reden dat de ACM van het papieren kaartje af wil, is dat het de NS meer informatie geeft dan andere vervoerders. Het bedrijf kan die informatie over andere trajecten oa gebruiken bij aanbestedingen, redeneert de ACM. Hoe de NS daar voordeel bij heeft, blijft onduidelijk.

Door het papieren kaartje af te schaffen en de ov-chipkaart verplicht te stellen voor alle reizen in de trein, vervalt dit voordeel voor de NS en is concurrentie beter mogelijk, zo luidt het advies. Het is nog onduidelijk of de regering en de NS het advies zullen opvolgen. De verantwoordelijke staatssecretaris Mansveld wil eerst onderzoeken of mensen die weinig met de trein reizen en toeristen niet de dupe worden van het verplicht stellen van de ov-chipkaart.

De nieuwe chipkaart is al jaren onderwerp van discussie. De kaart maakt het mogelijk om bij te houden wie waarheen reist, wat vragen rondom de privacy oproept.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha