Twee mannen uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het vervalsen van Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten. Het vermoeden bestaat dat mensensmokkelaars die vervalste documenten gebruikten om vluchtelingen illegaal Europa binnen te krijgen. 

Dinsdag vonden in twee woningen in Den Haag huiszoekingen plaats. Daarbij werden onder meer een printer, computers, blanco kaarten en bijna een halve ton aan contant geld in beslag genomen. De marechaussee doorzocht ook een theehuis in Den Haag. Dat werd vermoedelijk gebruikt als ontmoetingsplaats.

De zaak kwam aan het rollen nadat documentenexperts van de marechaussee tussen 2010 en 2013 Nederlandse documenten aantrof die veelal op dezelfde manier vervalst waren.... Die zou de kaarten vervalst hebben door blanco kaarten aan beide zijden te beplakken met stickers, een vervalsing die volgens de marechaussee redelijk makkelijk  te ontdekken is.

Verspreid over Europa zijn sinds 2010 tientallen identiteitspapieren aangetroffen die herleid kunnen worden naar de verdachten. Een grote vangst vond plaats bij een vrouw die onderweg was naar Griekenland. Zij had een groot aantal ID-kaarten op zak, bestemd voor vluchtelingen. Identiteitsfraude is een gevoelig thema, tegen de achtergrond van de gewapende strijd in Syrië en Irak en de aanslagen in Parijs en Brussel. De angst bestaat dat strijders van IS met valse papieren Europa proberen te bereiken. 

Volgens de recherche van de Koninklijke Marechaussee is het uniek dat dit soort identiteitsfraude tot aan de bron wordt blootgelegd. ,,We treffen vaker valse Nederlandse documenten aan, maar het is niet eerder voorgekomen dat we ook de vervalser hebben gevonden.'' 

Alles bij de bron; AD