‘Mag ik jullie (!) identiteitsbewijs even zien?’. De Lidl-caissière is onverbiddelijk. Tussen onze wekelijkse boodschappen staan ook drie biertjes. Want het is weekend en dus blazen ik (31) en m’n vriendin Eline (27, bijna 28) na een drukke werkweek even flink af. Lekker op de bank met een hapje, biertje en wijntje. Tja, dus niet……

Ondanks mijn respectabele leeftijd van 31 jaar, neem ik die eigenlijk standaard mee als ik boodschappen ga doen. Niet iedereen schat me al zou oud. Ietwat gevleid haal ik m’n rijbewijs uit m’n portemonnee en laat ik ‘m aan haar zien. ‘Maar mag ik die van jou ook even zien?’, vraagt ze aan m’n vriendin. Ietwat verbouwereerd zegt ze dat ze die niet mee heeft. ‘Maar goed, ik ben 27’, is het antwoord van Eline. Het is even stil en de toevallig passerende supermarktmanager wordt meteen ingeschakeld. ‘Jullie kunnen je niet allebei legitimeren?’, zegt hij. ‘Sorry, dan kan ik jullie geen drank meegeven. Ik kan niet controleren of je wel 27 bent.’

Eline loopt licht rood aan en ik word kwaad. ‘Waaaaaaat! Ik ben verdorie 31 en kan me legitimeren. Dan kan ik toch wel gewoon drie biertjes kopen?’. Maar nee, de supermarktmanager is onverbiddelijk en weigert ons de biertjes. Waarop we onze boodschappen op de band laten liggen en kwaad naar de Appie gaan...

De menselijke maat en klantvriendelijkheid is ver te zoeken. Het hanteren van een erg hoge leeftijdsgrens (tot 12 jaar ouder dan de leeftijd waarop je alcohol mag kopen) en erg strenge dubbele legitimatieplicht schiet z’n doel voorbij. En het is toch echt de vraag hoever je moet gaan met betutteling en krampachtig handelen om boetes te voorkomen.

Had ik eigenlijk ook al gezegd dat ze je legitimatie daar verplicht scannen met een apparaatje? Volgens eigen zegge doen ze dat omdat ze dan niet hoeven te rekenen met geboortejaartallen. Tja, lezen en rekenen is blijkbaar moeilijk. Anyway: ze zeggen dat je gegevens veilig zijn. Garantie krijg je niet en technisch gezien is het mogelijk om je gescande ID-kaart via een computer uit te lezen. En dus koopgedrag te koppelen aan je persoonsgegevens. Eng, hoewel ik niet beweer dat Lidl dat doet.

Alles bij bron; GIC