Zwemliefhebbers stonden maandag vreemd te kijken toen de kassamedewerkers van zwembad de Krommerijn hen om een identiteitsbewijs vroegen. Als ze die niet konden tonen, werd hen de toegang geweigerd. ,,Ik neem mijn ID niet altijd mee naar het zwembad. Het identiteitsbewijs van mijn dochter is ook al twee keer ontvreemd in het zwembad," vertelt de weggestuurde bezoeker Peter Fokkema.

De gemeente Utrecht, die verantwoordelijk is voor de twee zwembaden, geeft toe dat er 'steekproefsgewijs' om legitimatie gevraagd wordt. ,,We willen een veilige sfeer zodat iedereen met plezier kan zwemmen. We doen het steekproefsgewijs om geen schijn van discriminatie op te werpen," zegt woordvoerder Mara Hoogveld, die verwijst naar de huisregels waarin de identificatieplicht vermeld staat. Utrecht vindt niet dat het hier gaat om een zwaar middel. Iedereen is immers verplicht een ID bij zich te hebben om die op verzoek van de politie te tonen, stelt de gemeente.

Privacy First zet grote vraagtekens bij de gang van zaken. ,,Het is buiten proportie. Als zelfs de politie alleen bij een gerede verdenking van een strafbaar feit om je ID mag vragen, waarom mag iemand in het zwembad dat dan wel? Dat gaat nog verder dan wat de politie mag, dat is helemaal een foute ontwikkeling," foetert directeur Vincent Böhre.

Toch is de gemeente juridisch gedekt door de wet op de identificatieplicht. Die stelt dat particulieren ook om je ID mogen vragen. Je mag weigeren, maar dan moet je wel accepteren dat je een pand niet binnen mag, in dit geval het zwembad. 

Alles bij de bron; AD [via PrivacyFirst]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha