Door een foutje van de huidige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, hebben 10.000 Amsterdammers ten onrechte €41,90 betaald voor leges van een ID-kaart. Toch weigert de gemeente de gedupeerden tegemoet te komen.

Asscher vergat in zijn tijd als wethouder Financiën in Amsterdam de gemeentewet aan te passen aan de zogenoemde landelijke Reparatiewet. 
In 2005 werd besloten dat gemeentes geen leges meer mochten vragen voor een ID-bewijs. Dat was omdat de kaart een verplichting is en het niet eerlijk werd gevonden om voor een verplichting geld te vragen. In 2011 besloot het Kabinet dat dit toch wel heel veel geld kostte en stelde de Reparatiewet in.

De toenmalige Amsterdamse wethouder Asscher vergat dit echter goed te regelen en het Gerechtshof in Den Haag oordeelde deze week dat de hoofdstad in 2011 onterecht geld, €41,90, voor een ID-kaart vroeg. "Omdat de gemeenteraad heeft nagelaten de legesverordening aan te passen aan de Reparatiewet, is er geen grondslag voor de onderhavige legesnota", zo stelt het Gerechtshof.

De man die de zaak had aangespannen, krijgt zijn geld dan ook terug. Een woordvoerder van de huidige wethouder Financiën in Amsterdam Pieter Hilhorst laat weten dat de termijn is verstreken dat mensen hun geld terug kunnen eisen. Hij zegt dat er 9 personen op tijd bezwaar hebben ingediend, maar erkent dat de rest waarschijnlijk niet op de hoogte was van de fout. 

Extra schrijnend is dat de afgelopen tijd veel, vooral oudere, Amsterdammers uit financieel oogpunt de ID-kaart niet hebben aangeschaft. Dat heeft tot boetes geleid voor mensen die zich niet konden legitimeren. Ook zijn veel ouderen hierdoor gratis openbaar vervoer misgelopen.
Dit kwam aan het licht bij de Hulpdienst van de SP-fractie in de stad. Die partij was voortrekker van het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, maar die ouderen dienen daarvoor wel over een ID-bewijs te beschikken. Ruim 14.000 Amsterdammers hebben het gratis reizen nog niet aangevraagd.

"Het is al erg genoeg dat er geld wordt gevraagd voor die ID-plicht", zegt Ivens. "Het is helemaal triest dat arme Amsterdammers er hierdoor geen eentje hebben en dat ze daarvoor ook nog boetes hebben gehad en gratis vervoer zijn misgelopen."

Bron; Metro


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha