Een kleine maand geleden werd de nieuwe veiligheidsindex van Rotterdam gepresenteerd. Het gaat goed: de stad is weer wat veiliger geworden en scoort nu gemiddeld een 7.5 op een schaal van 10, een dikke voldoende dus. Maar hoe worden de veiligheidsmaatregelen door de bevolking zelf ervaren? 

De veiligheidshysterie beperkt zich in deze stad niet alleen tot evenementen, ook op gewone dagen is het merkbaar. Ik heb al meegemaakt dat enkele politiemannen boetes kwamen uitdelen omdat een camera had geregistreerd dat er op de stoep een biertje werd gedronken tijdens een zonnige vrijdagnamiddag. Er was verder geen sprake van overlast of openbaar dronkenschap. In heel Rotterdam centrum geldt namelijk een algeheel alcoholverbod én er hangen overal camera’s.

Recentelijk is bekend geworden dat de politie ook preventieve fouilleeracties houdt in cafés. Het café wordt afgesloten, alle bezoekers worden naar buiten gehaald, gefouilleerd en onderzocht. Dit gebeurt zonder verdenking, maar als zogenaamde a-selecte controle.

We spreken niet meer van enkele incidenten, dit structurele beleid wekt langzamerhand zoveel ergernissen op dat ik me afvraag wanneer de maat vol is. Nu we na tien jaar kunnen concluderen dat het veiliger is geworden, is het mijn hoop dat we de teugels kunnen laten vieren en we ons weer kunnen permitteren om na te denken over de bijeffecten van al het veiligheidsbeleid in de stad.

Alles bij de bron; versbeton [Thnx-2-Sargasso]