De privacy van Nederlandse burgers is vorig jaar weer regelmatig geschonden door overheid en bedrijfsleven, zo blijkt uit het jaarverslag van het College Bescherming Persoonsgegeven (CBP). Vorig jaar was er veel aandacht voor de betrouwbare overheid. En op alle vlakken schoot de overheid vorig jaar tekort.

Zo bleek dat de gegevensverwerking door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienstdienst (SIOD) in strijd met de wet was, onder meer doordat mensen niet over de verwerking van hun persoonsgegevens in het kader van opsporing van fraude in de sociale zekerheid werd geïnformeerd. Ook bewaarde de SIOD de persoonsgegevens te lang.  

De politie ging ook over de scheef met het bewaren van kentekengegevens, ook bekend als ANPR. De gegevens werden te lang bewaard, waardoor alle passanten onnodig in een politieregister terechtkwamen, aldus het CBP.

oor dit jaar wil het CBP zich vooral op profilering gaan richten. Profilering heeft naast voordelen ook nadelen. "Mensen worden op een bepaalde wijze beoordeeld of behandeld aan de hand van profielen. Aan die profielen kun nen automatisch beslissingen worden gekoppeld, zoals het uitsluiten van een dienst of het aan scherpen van controles. Ook is profilering voor burgers een even onzichtbaar als ondoorgrondelijk proces", waarschuwt het CBP.

Daarnaast kan profilering aan de hand van online gedrag tot ’gecensureerde’ informatie leiden. Deze 'filter bubble' zorgt ervoor dat gebruikers andere relevante informatie en keuzemogelijkheden wordt onthouden.

Alles bij de bron; security