Secretaris-Generaal Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa weigert een onderzoek in te stellen naar het afnemen en opslaan van biometrische gegevens van burgers door de betrokken lidstaten. Op 31 maart had een internationale alliantie van organisaties en personen hem in een petitie om zo’n diepgaand onderzoek gevraagd in het kader van artikel 52 EVRM (Europees Mensenrechten-verdrag).

In een eerste reactie op het antwoord uit Straatsburg zegt een alliantie-woordvoerder: “Het gebrek aan burgerrechtenbescherming tegen het gebruik van biometrie door overheden is schokkend. Ook is de digitale vingerafdruk-techniek zelf onrijp gebleken. Daarom valt ook niet in te zien hoe de doelstellingen van de Paspoortwet nog kunnen worden bereikt via het opslaan van vingerafdrukken op de chip van een reisdocument. 

Ook de EU-Commissie doet onderzoek naar de rechtmatigheid van de Nederlandse Paspoortwet, maar naar verwachting zal het Franse biometrische paspoort als eerste de weg naar de hoogste rechter (‘t Europees Hof voor de Mensenrechten) in Straatsburg vinden. 

Lees alles in dit bericht