- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internationaal Nieuws
De Europese Unie kwam vrijdag na een uitzonderlijk lange onderhandeling tot een voorlopig akkoord om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie aan banden te leggen.
Vanuit de tech-industrie is zeer veel moeite gedaan om de nieuwe AI-wet iets af te zwakken. Deels met succes, maar de strengste regels bleven overeind.
De AI-wet moet ervoor zorgen dat AI-modellen in Europa straks veilig en transparant worden ingezet. Hoe hoger het risico op problemen, des te zwaarder de regels. Sommige systemen worden helemaal verboden. Denk aan programma’s die burgers kunnen beoordelen op hun gedrag, zoals in China gebeurt.
Voordat deze week de laatste gesprekken begonnen, was er een enorme lobby vanuit de techindustrie.
Een van de struikelblokken tijdens de gesprekken was de inzet van slimme camera's in de publieke ruimte, waarmee mensen gevolgd kunnen worden. Er komt een verbod, maar met uitzonderingen voor opsporingsdiensten.
"Daar zijn wij echt teleurgesteld in", zegt Nadia Benaissa van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Wij hebben er altijd voor gepleit dat mensen zich vrij in de openbare ruimte moeten kunnen begeven. Deze uitzonderingen op het verbod lijken de deur open te zetten voor het legitimeren van massasurveillance."
Ook Europarlementariër Kim van Sparrentak had liever een volledig verbod. Maar volgens haar trokken sommige lidstaten daar een absolute grens, waardoor er water bij de wijn moest.
Over het algemeen is Bits of Freedom voorzichtig positief over de AI-wet. Ook Bo Hijstek, onderzoeker naar generatieve AI verbonden aan het Rathenau Instituut, prijst dat gedeelte van de wet. "Maar er blijven wel vragen open", zegt ze. "Hoe meet je of een AI-model voldoet aan mensenrechtelijke bescherming? Eisen in de regels zijn vaak op veel manieren te interpreteren. Bij veel producten is het functioneren controleerbaar, maar of iets aan mensenrechten voldoet is veel abstracter."
Overigens gaat het nog wel even duren voordat de Europese AI-wet van kracht is. Begin volgend jaar wordt er door de Europese raad en de lidstaten gestemd. Dit is doorgaans een formaliteit. Daarna duurt het nog twee jaar voordat de regels daadwerkelijk ingaan.
Alles bij de bron; NU
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internationaal Nieuws
De Europese Commissie overweegt iMessage van Apple niet als poortwachter onder de Digital Markets Act (DMA) te laten vallen. Vooral de beperkte populariteit van de dienst zou hieraan ten grondslag liggen.
De Europese Commissie identificeerde een reeks platforms als poortwachters onder de DMA. Het gaat daarbij om 22 diensten van in totaal zes bedrijven. In september startte de EC een onderzoek naar iMessage, evenals Bing, Edge en het advertentieplatform van Microsoft. Met deze onderzoeken wil de commissie in kaart brengen of ook deze diensten onder de DMA vallen.
In het onderzoek naar iMessage lijken Europese ambtenaren nu voorzichtig te concluderen dat iMessage niet populair genoeg is om onder de DMA te vallen.
Alles bij de bron; DutchITChannel
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
Na dagenlang intensief onderhandelen is er een voorlopig akkoord bereikt over Europese regels om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. Dat meldt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton.
De wetgeving, die de AI Act wordt genoemd, wordt gezien als een cruciale stap om meer grip te krijgen op kunstmatige intelligentie en moet 'de grondrechten, democratie, rechtsstaat en het milieu' beschermen tegen bepaalde AI-toepassingen. Systemen worden opgedeeld in risicoklassen: hoe hoger het risico, hoe strenger de vereisten.
Een aantal vergaande AI-toepassingen, zoals het ongericht opbouwen van databases met (beveiligings)beelden voor gezichtsherkenning, wordt verboden. Dit geldt ook voor systemen die punten geven of straffen voor bepaald gedrag.
Ook is het werkgevers of onderwijsinstellingen niet toegestaan om emoties te herkennen met kunstmatige intelligentie. Voor politiediensten geldt in sommige gevallen een uitzondering op de regels, bijvoorbeeld in de zoektocht naar slachtoffers of daders bij zware misdrijven.
Over de AI Act is de afgelopen dagen zeer intensief onderhandeld en is de eerste ter wereld in zijn soort. Verwacht wordt dat de wet pas op zijn vroegst in 2025 van kracht wordt. Het Europees Parlement moet nog over de wet stemmen.
Hoewel AI jaren wordt toegepast in onze maatschappij, heeft de komst van AI-tools als ChatGPT de urgentie van wetgeving enorm vergroot.
Alles bij de bron; NOS
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
Recentelijk verscheen in de VS een nieuw apparaat, de AI-pin, volgens de bedenkers de opvolger van de smartphone. Je bevestigt het apparaatje op je jas of je trui en het heeft allerlei functies die je ook van je smartphone gewend bent en is daarnaast een persoonlijk af te stemmen digitale assistent.
Het heeft geen scherm, maar een projector. De bediening gaat via je stem. Door je hand als een klein projectscherm voor je uit te strekken, kan op je hand het beeld worden geprojecteerd.....
.....Het gebruik van de AI-pin heeft ook een keerzijde, namelijk het verder aantasten van onze privacy. Sterker nog: het is een echte privacy-killer. Waarbij het recht op privacy iemands recht is om met rust te worden gelaten en over het recht op je eigen informatie, niet over het verbergen van geheimen.
Met de AI-pin kun je gemakkelijk ongevraagd mensen filmen bijvoorbeeld in een supermarkt, bij alles wat ze doen en kopen, niemand die het merkt. We zeggen privacy heel belangrijk te vinden, maar we handelen er vaak niet naar. Laten we zuinig zijn op de privacy van onszelf en anderen.
Alles bij de bron; ED [premium art]
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid, staatssecretaris Van Rij van Financiën, de Koninklijke Marechaussee, Meta, X en Telegram zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2023, de jaarlijkse prijs voor de grootste privacyschender van Nederland. De prijs, een initiatief van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, wordt op maandag 15 januari volgend jaar in Amsterdam uitgereikt.
Yesilgoz is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat, aldus Bits of Freedom. Bits of Freedom vindt dat de minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie over wanneer mensen op de terreurlijst terecht kunnen komen, wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat en een plan voor hoe mensen daar bij een onterechte registratie meteen vanaf worden gehaald.
Marnix van Rij is genomineerd, vanwege het stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving door de Belastingdienst, waaronder de Europese privacywet. "Er is te weinig grip op de gegevens die de Belastingdienst van de burger gebruikt. Er is geen beleid om foutieve persoonsgegevens te herkennen en te corrigeren, en verouderde gegevens worden niet op tijd gearchiveerd en vernietigd. Ook zijn gegevens onvoldoende beveiligd."
De Koninklijke Marechaussee dankt de nominatie aan de surveillance van demonstranten, waarbij onder meer gebrekkige technologie voor gezichtsherkenning is gebruikt. De marechaussee lijkt de foto’s te hebben gematcht met de gezichten in CATCH, de massale gezichtendatabank van de politie", aldus BoF.
De laatste nominatie betreft Meta, X en Telegram. "Online geweld, zoals de verspreiding van haat, desinformatie, de blokkade van de toegang tot het internet en censuur, kunnen leiden tot fysieke geweld. Wanneer platformen besluiten om bepaalde groepen onzichtbaar te maken en uit het debat te weren, ontnemen zij deze groep een belangrijk beschermingsmiddel tegen het geweld waarbij die groep offline van hun land verdreven en vermoord wordt."
Er is zowel een expert- als publieksprijs van de Big Brother Awards. Het publiek kan tot 8 januari een stem voor de publieksprijs uitbrengen.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
Ziekenhuizen en andere medische instellingen wereldwijd lekken via slecht beveiligde servers de gegevens van miljoenen patiënten, zo stellen onderzoekers van securitybedrijf Aplite op basis van eigen onderzoek.
Het gaat om röntgenscans, MRI-scans, namen, adresgegevens, behandeldata en in sommige gevallen social-securitynummers. In totaal vonden de onderzoekers meer dan 3800 servers in honderdtien landen met daarop gegevens van zestien miljoen patiënten.
Daarnaast werden op deze servers 43 miljoen 'health' records van patiënten aangetroffen, met onderzoeksuitslagen, wanneer het onderzoek plaatsvond en gegevens van de betreffende arts.
De servers maken gebruik van het Digital Imaging and Communications in Medicine (DICOM) protocol, gebruikt voor de opslag van medische scans. DICOM is een decennia oud protocol. DICOM-afbeeldingen worden meestal opgeslagen op een picture storage and sharing system (PACS) server.
De servers blijken echter niet goed beveiligd, waardoor aanwezige patiëntgegevens door onbevoegden zijn te achterhalen. Volgens de onderzoekers maakt minder dan één procent van de DICOM-servers gebruik van effectieve beveiligingsmaatregelen, zo meldt TechCrunch. De problemen met DICOM zijn niet nieuw, in 2019 werd hier ook al voor gewaarschuwd.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
De politie adviseert gebruikers van ChatGPT om nooit vertrouwelijke gegevens in de chatbot in te voeren, ook geen namen van personen. "Als je het niet op LinkedIn zou zetten, moet je het ook niet invoeren op ChatGPT. Want dat systeem traint zichzelf met de informatie die je invoert en voordat je het weet komt jouw informatie terug in teksten die gegenereerd zijn voor anderen", zegt Manon den Dunnen, Strategisch Specialist Digitaal bij de politie.
Volgens Manon zijn veel mensen ChatGPT gaan gebruiken als alternatief voor de zoekmachine. "Maar wat veel mensen zich niet realiseren: het is geen zoekmachine. ChatGPT is een taalmodel. Het is getraind op het genereren van teksten. Zie het als een slimme autocomplete die woord voor woord een tekst voor je genereert.”
Vorige maand werd bekend dat het kabinet aan een verbod werkt op het gebruik van ChatGPT en andere generatieve AI-software door rijksambtenaren. Aanleiding is een conceptvoorstel van de Autoriteit Persoonsgegevens en landsadvocaat Pels Rijcken dat niet gecontracteerde generatieve AI-toepassingen over het algemeen niet aantoonbaar aan de AVG en auteursrechtelijke wetgeving voldoen.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Databases
De persoonlijke gegevens van bijna 7 miljoen gebruikers van de commerciële DNA-databank 23andMe zijn gestolen. Dat is zowat de helft van alle gebruikers van het platform zo heeft het aan verschillende Amerikaanse media bevestigd.
De website werd al in oktober gehackt. Het bedrijf meldde toen dat er 14.000 gebruikers waren getroffen. Maar het datalek blijkt nu honderden keren groter.
De gestolen gegevens bevatten onder meer persoonsnamen, geboortejaar- en plaats, locatiegegevens, profielfoto's en hoeveel DNA je deelt met anderen. De DNA-gegevens zelf zouden niet zijn gestolen. De gegevens van zeker 4 miljoen gebruikers zijn al gedeeld op het internet.
Alles bij de bron; VRT