Medewerkers van de GGD kunnen controleren of iemand die besmet is met het coronavirus en de app CoronaMelder heeft gedownload, de app gebruikt om zijn nauwe contacten daadwerkelijk te waarschuwen. Op die manier zou de GGD in theorie iemand kunnen overtuigen of kunnen dwingen om zijn verzamelde codes van nauwe contacten te uploaden. Dat druist in tegen de wens van het ministerie van Volksgezondheid dat de CoronaMelder volledig vrijwillig moet zijn.

De kwestie werd ontdekt door onderzoekers van Radically Open Security (ROS), die het risico als middelhoog inschatten. Het onderzoek is nu gepubliceerd (pdf), maar was al afgerond voordat de corona-app en de bijbehorende wet begin september in de Tweede Kamer werd behandeld...

...De mogelijkheid van de GGD-medewerker om te controleren of dat daadwerkelijk is gebeurd, brengt naast risico's van sturing of dwang ook het anonieme karakter van de app in gevaar, aldus ROS. De GGD-medewerker hangt namelijk aan de lijn met de besmette persoon en weet zijn naam en telefoonnummer. Deze gegevens kunnen gecombineerd worden met het feit of iemand zijn codes wel of niet uploadt.

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha 

 SteunVrijbit

  

PT Banner

BvV

150 voorkom

 

meldpunt misbruik identificatieplicht

BoF2019

Privacy Barometer

Liga voor mensenrechten

EP GegBesch 150

EP PNR 150

STT Logo

150PF150

 150PB150

150FHD150

150PMIO150

 150 QiY150

logo-IDnext

ikhebniksteverbergen