Kinderopvangorganisaties moeten van de Belastingdienst voortaan iedere maand gegevens aanleveren bij de Belastingdienst over de gebruikte opvanguren. Kinderopvanginstellingen vragen op hun beurt de ouders in een brief om toestemming voor deze gegevensdeling met de Belastingdienst. Privacy-deskundige Simon Lelieveldt adviseert om geen toestemming te geven.

Dat meldt de website van het consumentenprogramma Radar. Lelieveldt postte een uitgebreide tweet om andere ouders te informeren over de nieuwe regels.

In het nieuwe systeem levert de kinderopvang iedere maand gegevens aan bij de Belastingdienst. Ouders komen er niet aan te pas. Het bezwaar van Lelieveldt is dat ouders op deze manier de controle kwijtraken over welke gegevens bekend zijn bij de Belastingdienst. "De Belastingdienst wil vooral betaalbewijzen zien. Je wordt als ouder compleet buitenspel gezet en je kunt niets controleren. Hierdoor ben ik als ouder niet meer de baas over mijn eigen gegevens", zegt hij.

Volgens Lelieveldt kun je als ouder geen bezwaar maken tegen dit nieuwe systeem. Het wordt je gewoon meegedeeld door de kinderopvang. "Er is geen opt-out, ik wil dit niet. Je kunt alleen toestemming verlenen. En de kinderopvang moet gedwongen meewerken anders raken zij hun vergunning kwijt, dus die kunnen niet anders dan dit soort brieven versturen." Lelieveldt raadt op de website van Radar ouders aan bezwaar te maken bij de privacy-officer van de kinderopvang. Daar staat ook een voorbeeldtekst die ouders kunnen sturen.

Alles bij de bron; TaxLive


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha 

 SteunVrijbit

  

PT Banner

BvV

150 voorkom

 

meldpunt misbruik identificatieplicht

BoF2019

Privacy Barometer

Liga voor mensenrechten

EP GegBesch 150

EP PNR 150

STT Logo

150PF150

 150PB150

150FHD150

150PMIO150

 150 QiY150

logo-IDnext

ikhebniksteverbergen