De 82-jarige Han van Doorn wil geen camera's of alarmknoppen om zijn nek, maar zijn zoon wil wel een oogje in het zeil kunnen houden. Samen bedachten ze een app die via de meterkast checkt of het nog goed gaat. "Mijn zoon maakt zich zorgen om zijn oude vader. Maar ik wil helemaal niks: geen alarmbel, geen sensor of camera." Het is een inbreuk op je privacy, zegt Van Doorn. Maar dat begrijp je volgens hem pas echt als je zelf bejaard bent. 

Han en zijn zoon gingen om de tafel om een oplossing te vinden. Een gevoel van veiligheid creëren zonder dat het 'invasief' is op je dagelijkse leven. Het resulteerde in een idee voor een heuse app, die Han's zoon liet ontwikkelen. De Are You Okay Today-app is gebaseerd op een zelflerend algoritme dat het gebruik van elektrische apparaten via de meterkast bijhoudt. "Mijn vaatwasser, koffiezetapparaat, binnen een maand kent de app mijn gedrag. En weet hij wanneer er iets afwijkt."

Als dat zo is verstuurt het systeem een melding, maar niet meteen naar de mantelzorger. Er gaat eerst een melding naar Han zelf. Is er niets aan de hand, dan stopt het daar. Maar als hij niet reageert, dan krijgt zijn zoon een seintje.

Alles bij de bron; RTLZ


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha 

 SteunVrijbit

  

PT Banner

BvV

150 voorkom

 

meldpunt misbruik identificatieplicht

BoF2019

Privacy Barometer

Liga voor mensenrechten

EP GegBesch 150

EP PNR 150

STT Logo

150PF150

 150PB150

150FHD150

150PMIO150

 150 QiY150

logo-IDnext

ikhebniksteverbergen