Afgelopen dinsdag druppelden er op Twitter allerlei vreemde berichten binnen. Klachten over Amerikaanse websites en internetdiensten die niet functioneerden. Nieuwswebsite Business Insider wilde niet laden, vragenforum Quora deed het niet. Uit diverse Europese landen kwamen klachten over muziekdienst Amazon Music die ineens stilviel. Ook IFTTT (If this, then that), een app waarmee gebruikers hun ‘slimme’ thermostaten en lampen aansturen, deed het niet meer. „Mmm. Ik krijg sommige lampen in mijn huis niet aan omdat @IFTTT eruit ligt. Welkom in de toekomst. @internetofshit”. twitterde een BBC-journalist.

Al snel was duidelijk wat de boosdoener was: een storing bij Amazon Web Services (AWS), een cruciale leverancier van clouddiensten waarvan al die verschillende apps en sites afhankelijk zijn. Die draaien namelijk allemaal op de servers van Amazon. De Amerikaanse webgigant startte direct een onderzoek naar de oorzaak van de fout, en vrijdag bleek wat al die storingen had veroorzaakt: een tikfout van een Amazon-medewerker. Bij een standaard beveiligingsupdate zette hij één commando verkeerd neer, waardoor wereldwijd duizenden mensen problemen kregen.

Het is de digitale variant van het vlindereffect: een vlinder die aan de ene kant van de wereld met zijn vleugels slaat, veroorzaakt aan de andere kant een orkaan. Alleen is de vlinder in het digitale tijdperk een toetsaanslag, en de orkaan een wereldwijde internetstoring. En dit was waarschijnlijk nog maar een klein stormpje vergeleken met wat ons te wachten staat in het internet of things, waarschuwen vrijwel alle experts op het gebied van internetveiligheid.

Alles bij de bron; NRC