De afgelopen jaren zijn in Nederland 850 duizend slimme stroommeters geplaatst die het elektriciteitsverbruik mogelijk niet goed registreren. In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot meetfouten tot 600 procent, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam. Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor de meters, erkent dat er sprake is van een probleem, maar zegt niet meer te kunnen achterhalen waar ze zijn geplaatst.

De meetfout wordt veroorzaakt door moderne apparaten waarin de wisselstroom van het net wordt omgezet in gelijkstroom. Het gaat om bijvoorbeeld ledlampen, voedingen voor laptops en zonnepanelen. Moderne apparaten met zogenoemde omvormers veroorzaken storingen met een frequentie die vele malen hoger is dan de standaardfrequentie, waardoor er piekjes en kleine dalen in de sinuscurve ontstaan. Deze piekjes worden niet goed door sommige meters geregistreerd, waardoor een overschatting of onderschatting van het verbruik ontstaat.  Consumenten met zonnepanelen of een elektrische auto lopen risico op afwijkingen. 

Liander zegt nog geen idee te hebben hoe het probleem opgelost kan worden en raadt consumenten met een afwijkend verbruik zich eerst te melden bij de energieleverancier. De woordvoerder erkent dat de beheerder verantwoordelijk is voor het leveren van betrouwbare meters, maar zegt weinig te kunnen doen omdat niet bekend is waar ze staan. 'We weten nog niet hoe het op te lossen.' Het gaat volgens de netbeheerder om meters die zijn geplaatst tussen 2012 en 2014.

Alles bij de bron; Volkskrant