Op beveiligingscongres RSAc dit jaar waarschuwen professionals voor een nieuwe dreiging: de eigen data. Op verschillende manieren op het gebied van bijvoorbeeld data-integriteit kan dit voor onoverkomelijke problemen zorgen waar bedrijven van door de knieën zakken.

Door data te corrumperen die wordt gebruikt om beslissingen te nemen, kunnen aanvallers voor grote problemen in de bedrijfsvoering zorgen, zegt Intel Security-chef Chris Young. "Data wordt gemanipuleerd en gebruikt om de beslissingen die worden genomen te beïnvloeden", zo schetst hij. Hij noemt dit "het leggen van datalandmijnen", wat in het beslissingsproces kan leiden tot slechte keuzes, gemiste kansen en economisch verlies. "We moeten opletten dat data die in modellen wordt gebruikt niet is aangepast om er een wapen van te maken dat tegen ons wordt gebruikt", zegt hij.

Een nieuw aanvalsoppervlak is het thuisnetwerk, vertelt Young. Deze zijn veelal onbeveiligd en/of verouderd en bevatten een hoop IP-aangesloten apparaten als digitale recorders en beveiligingscamera's. Deze kunnen worden overgenomen en worden ingezet voor grootschalige aanvallen, zoals vorig jaar al eens bleek met de Dyn-aanval via IoT-botnet Mirai. Omdat steeds meer mensen vanuit huis werken, worden thuisnetwerken een dreigingsvector voor bedrijfsnetwerken waar ze verbinding mee leggen, zegt de Intel Security-chef. "Wordt er rekening gehouden met thuisnetwerken als je een beveiligingsarchitectuur voor de organisatie ontwerpt? We moeten ervoor zorgen dat Internet of Things niet het Internet of Terrorism wordt." 

Alles bij de bron; CompWorld