EUR-studenten vinden hun online privacy belangrijk, maar besteden er naar eigen zeggen te weinig aandacht aan. Zo zijn gratis en gemakkelijk te gebruiken diensten als Gmail en Whatsapp populair, terwijl veiligere diensten nauwelijks gebruikt worden. Dat en meer blijkt uit een door EM uitgevoerde enquête onder 220 studenten over hun online gedrag en hoe ze tegen hun privacy bij de EUR aankijken (zie infographics voor de resultaten).

Directe aanleiding was de hack van de EUR-website in november. In het magazine van EM, dat vandaag verschijnt, vertellen EUR-medewerkers Roeland Reijers en Marlon Domingus daarom hoe de universiteit met persoonsgegevens van studenten omgaat en de doorgevoerde verbeteringen sinds de digitale inbraak. 

Studenten willen graag hun privacy op internet beschermen, maar ze handelen er zelden naar. Meer dan een derde, 37 procent, geeft eerlijk toe er ‘te weinig’ aan te doen. Een iets kleinere groep (33 procent) zegt zich er juist actief mee bezig te houden. Toch betekent dat niet dat ze Facebook, Gmail of Whatsapp, wat notoire privacyschenders zijn, links laten liggen.

Zo gebruikt slechts 6 procent Signal, een veiliger alternatief voor Whatsapp. Ook e-mailen gaat bijna uitsluitend via gratis diensten, terwijl die het niet zo nauw nemen met jouw privacy. Maar liefst 97 procent appt en 79 procent facebookt. Ook e-mailen doet 97 procent via de gratis diensten Gmail of Hotmail, die graag je gegevens met derden delen.

Alles bij de bron; ErasmusMag