Directeur Peter Blom van de Triodos Bank wil het graag hebben over PSD2, de afkorting van Payment Service Directive 2, technocratentaal voor: andere bedrijven krijgen toegang tot uw bankgegevens.

"Privacy wordt dit jaar een groot thema", zegt Blom. "Onze klanten willen niet dat hun gegevens zomaar ter beschikking komen van derden. Maar met PSD2 gaat dat wel gebeuren." Dan moeten rekeninghouders daarvoor wel toestemming geven. De vrees is dat consumenten te snel akkoord gaan, in ruil voor kortingen bijvoorbeeld, zonder de consequenties te kennen. Verkopen van de gegevens is weliswaar verboden, maar zeker in het begin zullen kwaadwillende fintechs loeren op hun kans.

"Wij helpen klanten om een keuze te maken, om er achter te komen of ze het echt willen dat anderen inzicht krijgen in hun bankgegevens. En als je niet wil, zorgen wij ervoor dat data onzichtbaar blijven. Het is goed dat bankgegevens breed toegankelijk worden gemaakt zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. Maar mensen zijn ook gesteld op hun privacy."

Alles bij de bron; Trouw