Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 22-jarige man uit Utrecht wegens identiteitsfraude en oplichting een gevangenisstraf geëist. Daarnaast wil het OM als bijzondere voorwaarde dat het internetgedrag van de man wordt gecontroleerd.

De man wordt verdacht van het oplichten van meer dan 200 mensen via internet. Bij aankopen via internet vroeg hij de verkopende partij om een bewijs van de identiteit te sturen. Met deze kopie kocht hij tickets voor evenementen of concerten die hij niet betaalde en weer doorverkocht, bijvoorbeeld via ticketswap. Ook bood de man met de identiteit van anderen goederen te koop aan, die hij na betaling niet leverde. Verder lukte het hem met andermans identiteit persoonsgegevens van nog andere mensen te krijgen, die hij weer voor andere zaken gebruikte. De inschatting is dat de man ruim 200 slachtoffers heeft gemaakt en daarmee ruim 23.500 euro heeft verkregen. 

De mensen van wie de identiteit was gebruikt moesten hun uiterste best doen om hun naam te zuiveren. Als het aan de procureur-generaal ligt wordt het internetgebruik van de man door de Reclassering gecontroleerd, zodat hij geen gebruik meer van (ver)koopsites kan maken.

Alles bij de bron; Security