De Amerikaanse president heeft een erg drukke eerste werkweek achter de rug: Een beslissing die hij per presidentieel decreet heeft genomen, die nochtans belangrijk is voor onze privacy, is daardoor wat ondergesneeuwd geraakt. Trump heeft immers afgelopen week bepaald dat de VS-privacywetgeving enkel van toepassing is op Amerikaanse staatsburgers. 

Sinds juni is er een Privacyschild opgetrokken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het akkoord moet de privacy van Europese burgers, en dus ook Belgen, garanderen. Ook al staan de gegevens in kwestie op de servers van Amerikaanse bedrijven. Zo'n 1.700 Amerikaanse bedrijven maken intussen deel uit van het Privacyschild, waaronder technologiereuzen zoals Facebook, Google, Microsoft en Apple. U vindt de volledige lijst overigens hier. Volgens de Europese Commissie wachten nog 700 andere bedrijven om toegevoegd te worden aan de lijst. Bovendien wordt op 1 februari een bijkomend akkoord dat dataverkeer tussen de EU en de VS regelt van kracht.

De vraag blijft natuurlijk of Trump met zijn decreet dat alles naar de prullenmand heeft verwezen. Strikt genomen volgens de Europese Commissie alvast niet. Ook de overeenkomst die woensdag van kracht wordt zou niet in gevaar zijn.

Toch wordt hier en daar gevreesd dat Trump met zijn presidentieel decreet de ontmanteling van de privacyovereenkomsten tussen de VS en Europa heeft ingezet. Bevoegd Europees Commissaris Vera Jourova is in elk geval nog niet gerustgesteld. "Ik heb een herbevestiging van het Privacyschild nodig", zegt ze aan EU Observer. Critici vrezen overigens al langer dat dit Privacyschild niet voorkomt dat Amerikaanse inlichtingendiensten neuzen in de persoonsgegevens van Europese burgers.

Alles bij de bron; deRedactie