De geheime diensten AIVD en MIVD moeten meer bevoegdheden krijgen om op grote schaal digitale communicatie te kunnen onderscheppen en analyseren. Dit adviseerde de Commissie Dessens in een rapport in december 2013.

De commissie had tien maanden eerder van de regering de opdracht gekregen om de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 te evalueren. De aanbevelingen van Dessens zouden wellicht een hamerstuk zijn geweest als niet in de tussentijd Edward Snowden op het wereldtoneel zou zijn verschenen. Snowdens onthullingen over de buitensporige afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime diensten zorgen voor een nu al jaren aanhoudende discussie over de balans tussen veiligheid en privacy en ook over de effectiviteit van het werk van de geheime diensten.

Toch kwam het kabinet afgelopen najaar met een voorstel voor een nieuwe wet waarin de geheime diensten nieuwe interceptiebevoegdheden krijgen en waarin tegelijkertijd het toezicht op de diensten wordt verscherpt. De wet wordt nog voor de verkiezingen behandeld door de Tweede Kamer.

Gaan ook de Nederlandse geheime diensten straks alle computerinformatie binnenhalen die ze maar kunnen krijgen? Wordt de hooiberg waarin de diensten naar een speld moeten zoeken op deze manier niet alleen maar groter gemaakt? Zijn de waarborgen tegen misbruik van de bevoegdheden van de diensten sterk genoeg in de wet verankerd? En wie kan hier straks toezicht op houden?
Aan het woord komen onder meer: de Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Jeroen van Wijngaarden (VVD), toezichthouder Harm Brouwer en de Nijmeegse hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs.

Beluisteren kan na de uitzending via de Argos website [Thnx-2-Dick]