De Amerikaanse overheid steunt de Europese Commissie in een rechtszaak rond het EU-US Privacy Shield, het verdrag dat de in oktober 2015 ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag vervangt. Digital Rights Ireland (DRI) stelt dat de Privacy Shield de privacy van Europese burgers onvoldoende waarborgt en is daarom naar de Europese rechter gestapt. Het Privacy Shield raamwerk moest worden opgesteld nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde in een rechtszaak die was aangespannen door de Oostenrijkse activist Max Schrems. 

Het nieuwe Privacy Shield is echter niet door iedereen met open armen ontvangen. Zo is de DRI van mening dat het nieuwe raamwerk de privacy van Europese burgers onvoldoende waarborgt. De Artikel 29-werkgroep, een collectief van Europese privacytoezichthouders, gaf eerder al aan eveneens van mening te zijn dat concrete waarborgen tegen overheidssurveillance in de Privacy Shield ontbreken. 

Het is overigens niet duidelijk of de rechtszaak van DRI inhoudelijk behandeld zal worden. Om dit mogelijk te maken moet het Gerecht eerst oordelen over een los verzoek van de Europese Commissie om de rechtszaak van de DRI ongeldig te verklaren. Alleen personen of organisaties die direct worden getroffen door wetgeving kunnen hierover een klacht indienen. De Europese Commissie stelt dat de DRI niet rechtstreeks door de Privacy Shield wordt getroffen en de klacht dan ook ongeldig is.

Alles bij de bron; ExecutivePPL