De privénummers van toppolitici en bekende Vlamingen zijn makkelijk te achterhalen via hun Facebookprofiel. Dat heeft ethische hacker Inti De Ceukelaire onthuld in "Hautekiet" op Radio 1.

"Veel kan ik er nog niet over zeggen, want ik ben nog in gesprek met Facebook", zegt hij. "De sociaalnetwerksite heeft een platform waar ethische hackers meldingen kunnen doen. Die berichten komen dan terecht bij een securityteam dat beslist of ze zoiets belangrijk vinden of niet. In dit geval is het al twee keer geweigerd, wat mij wel verontrust. Ik heb hen duidelijk gezegd dat ik in België gsm-nummers van toppolitici kan opvragen en dat we daar iets aan moeten doen." 

Concreet is hij erin geslaagd om het persoonlijke gsm-nummer van heel wat mensen te achterhalen via Facebook. Het gaat dan om nummers die gekoppeld zijn aan een profiel, maar die normaal niet openbaar zichtbaar zijn. "Voor alle duidelijkheid: ik kon zijn nummer achterhalen via zijn account. Niet omgekeerd", benadrukt de man. 

"Ruw geschat denk ik dat je het nummer van 20 procent van de Vlaming op die manier kan vinden. Van alle mensen die hun gsm-nummer hebben gekoppeld aan hun profiel gaat het om 80 procent."

Alles bij de bron; deRedactie [Thnx-2-Luc]