Volgens de Plek is de eigen app veiliger dan WhatsApp. Ook stelt het bedrijf dat WhatsApp niet voldoet aan de regels voor communicatie binnen de zorg. "De versleuteling is niet waterdicht, het is niet altijd even duidelijk wie er in een groep kan meeluisteren en door zogenaamde notificaties kunnen derden soms vertrouwelijke informatie zien", zo laat Plek weten.

Toch communiceren veel mensen binnen de zorg via WhatsApp. "Veel mensen in de zorg gebruiken WhatsApp. Als je even doorvraagt erkennen de meeste mensen dat ze daarin ook privacy-gevoelige informatie delen", zegt Stefan Hoevenaar van het softwarebedrijf. De chat-app van Plek is gratis voor teams tot tien personen. Voor grotere teams en voor meerdere teams in één zorginstelling zijn betaalde abonnementen beschikbaar.

Vorig jaar oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat artsen WhatsApp niet voor het uitwisselen van gegevens over patiënten mogen gebruiken. Vervolgens begonnen artsen een proef met WhatsApp-alternatief Siilo. Een aantal maanden later lanceerde KPN een messenger-app voor artsen.

Alles bij de bron; Security