Verschillende Amerikaanse beveiligingsbedrijven waarschuwen voor een beveiligingslek in Microsoft Word van Office 2007, 2010 en 2013 dat groepen aanvallers gebruiken om organisaties binnen te dringen en vertrouwelijke gegevens te stelen.

Microsoft patchte het probleem op 14 april 2015. maar er zijn nog steeds organisaties die de patch niet hebben geïnstalleerd. Het openen van een kwaadaardig Word-document is vervolgens voldoende om met malware besmet te raken. De aanvallers versturen het .doc-bestand dat vervolgens een backdoor in het geheugen laadt. Via deze backdoor hebben de aanvallers volledige controle over het systeem. De backdoor kan zichzelf daarnaast updaten en weer verwijderen. Doordat de malware alleen in het geheugen draait is die lastiger te detecteren. Tevens meldt Forcepoint dat de downloader die de malware binnenhaalt over een geldig certificaat van een Russische organisatie beschikt.

Ook beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks waarschuwde deze week voor het Word-lek. Een andere groep aanvallers, die het voorzien heeft op Japanse organisaties, alsmede organisaties in Taiwan, Tibet en Rusland, maakt er namelijk ook gebruik van. In dit geval worden .rtf-bestanden naar slachtoffers gestuurd. Is Word niet up-to-date, dan zal de exploit in het document malware installeren.

Alles bij de bron; Security