Politici moeten de stemcomputer niet willen invoeren. Toch komt om de zoveel tijd uit politiek Den Haag de roep om het stemproces te veranderen en het rode potlood uit te bannen. De stemcomputer is echter een onverstandig idee en het is belangrijk dat politici begrijpen waarom, zegt journalist Herbert Blankesteijn.

Blankesteijn deed voor zijn boek "Vertrouw ons nou maar. Opkomst en ondergang van de stemcomputer" onderzoek naar de geschiedenis van de stemcomputer in Nederland en de rol die politici hierbij speelden. De journalist concludeert, net als vele experts, dat het onwenselijk is om de stemcomputer in te voeren. "Het kan wel veilig, maar dan moet je veel dure maatregelen nemen om een vrij klein probleem, de snelheid en nauwkeurigheid van het tellen, iets te verbeteren. De voordelen voor gehandicapten en ouderen zijn daarbij onzeker", zo laat hij aan Security.NL weten.

Al met al brengt de stemcomputer allerlei heisa met zich mee die je niet hebt met papier, gaat de journalist verder. "En iedereen begrijpt papier. In België hebben ze een deel van de vereiste maatregelen in moderne stemcomputers verwerkt, en zelfs dit halfslachtige product blijkt te duur om in heel Vlaanderen uit te rollen. 

De enige landen waar volledig gecomputeriseerd wordt gestemd zijn alleen Brazilië, India en Venezuela. "Toch niet echt landen waar je op wilt lijken", merkt Blankesteijn op. De journalist verbaast zich dan ook hoeveel politici hun huiswerk niet maken, 'geen verstand van computers' hebben, zichzelf niet bijspijkeren, maar wel vinden dat er 'in deze tijd' op computers hoort te worden gestemd.

Alles bij de bron; Security