Je huis beschermen tegen indringers is een vrij basale klus: zorg er met sloten en gesloten deuren en ramen voor dat anderen niet zomaar binnen kunnen komen, of belangrijker nog: niet met een enorme buit zomaar wegkomen. Maar als je je huisraad ook vanaf ‘buiten’ kunt bereiken (zoals je slimme thermostaat of verlichting), hoe houd je indringers dan buiten? Een nieuw tijdperk van beveiliging dient zich aan.

...De ontwikkelingen op het gebied van domotica gaan razendsnel, dus zijn er steeds meer apparaten in huis die verbonden zijn met internet. Denk aan de genoemde thermostaten, lampen en ook schoonmaakrobots. Maar ook niet-huishoudelijke apparaten zijn steeds vaker altijd bereikbaar, zoals wearables en zelfs auto’s. Natuurlijk wil je dit soort interessante ontwikkelingen niet aan je voorbij laten gaan, maar wat zijn maatregelen die je kunt treffen om de apparatuur én de rest van je netwerk te beschermen? Beide experts van Kaspersky en G DATA geven handige tips.

Tips van Tim Berghoff (G DATA)

Idealiter zorgen fabrikanten dat de beveiliging op orde is. Veel fabrikanten nemen dit serieus, maar ze zijn in de minderheid. Gelukkig ben je als gebruiker niet geheel machteloos:

* Zorg ervoor dat je domotica-apparatuur zich in een ander netwerk bevindt. Veel routers bieden de mogelijkheid om meerdere draadloze netwerken of gast-netwerken in te stellen. Door je belangrijke apparaten te scheiden van de overige, zijn deze lastiger aan te vallen.

* Loop altijd de instellingen van het apparaat en bijbehorende accounts door.

* Over accounts gesproken: zorg natuurlijk dat je account een uniek en sterk wachtwoord heeft. Je kunt ook een apart mailadres voor dit soort accounts gebruiken, zodat je na kunt gaan waar het mis is gegaan. Zie het kader E-mailalias.

* Ga bij de aanschaf van slimme apparatuur na wat de veiligheidsrisico’s zijn en of deze opwegen tegen het comfort. Natuurlijk is het prettig dat je vanuit je luie stoel je waterkoker aan kunt zetten, maar besef je wel wat de mogelijke gevaren zijn. Beveiliging is constant in beweging, nieuwe aanvals- en beveiligingsmethodes volgen elkaar snel op.

Tips van David Jacoby (Kaspersky)

Er is weinig wat je kunt doen. Updates zijn de verantwoordelijkheid van de fabrikant en je kunt geen beveiligingssoftware installeren. Wat wel kan?

* Verander de standaard-wachtwoorden.

* Wanneer een internetverbinding voor je apparaat niet noodzakelijk is, koppel hem dan ook niet aan het internet.

* Wanneer mogelijk, configureer firewalls zo dat niet zomaar overal toegang toe te verkrijgen is.

* Schakel diensten en apparaten die je (even) niet gebruikt uit.

E-mailalias

Bij veel domotica-apparatuur heb je een account nodig dat je koppelt aan je mailadres. Handig is om bij het aanmelden een e-mailadres-alias te gebruiken. Als je mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is, kun je bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken voor de registratie van je sportwearable. Mailtjes die naar dit adres gestuurd worden, komen gewoon automatisch in dezelfde inbox terecht. Je kunt de alias achter het plusteken maken zoals jij wilt, en je kunt er zoveel maken als je wilt. Mocht een partij gehackt worden en wordt daarna jouw mailadres misbruikt voor bijvoorbeeld spam, dan kun je precies nagaan bij welke fabrikant het mis is gegaan. In bijvoorbeeld Outlook.com kun je in de instellingen zelf aliassen aanmaken, maar het aantal is beperkt.

Alles bij de bron; CompTotaal