Openbare camera's zouden moeten worden gekoppeld aan apparatuur van inlichtingen- en opsporingsdiensten. Nu mag dat uit privacyoverwegingen niet, maar alleen op die manier kunnen terroristen die proberen onder de radar te blijven, worden opgespoord. 

Cobelens is 'helemaal niet verbaasd' dat Amri per trein over ten minste twee landsgrenzen heeft kunnen reizen, zonder dat de extra waakzame opsporingsdiensten alarm sloegen. Daarbij is de Tunesiër ondanks cameratoezicht op de stations niet opgevallen, hoewel er massaal naar hem werd uitgekeken.

"Alle technieken zijn aanwezig om dat cameratoezicht te koppelen aan de opsporing van verdachten, maar uit vrees voor aantasting van privacy durven we die in Europa niet te gebruiken'', zegt Cobelens. Door middel van gezichtsherkenning en zoekmachines zouden inlichtingen- en veiligheidsdiensten veel sneller terreurverdachten kunnen opsporen.

Hij noemt de in Europa heersende tweestrijd tussen privacybelangen en opsporingsnoodzaak 'gelul'. Aanslagen als op de kerstmarkt in Berlijn kunnen volgens hem ook in Nederland gebeuren. "Het is niet de vraag óf, maar wannéér. We zijn in Nederland net zo kwetsbaar als in Duitsland."

Alles bij de bron; RTL