In politiek Den Haag lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor het wetsvoorstel computercriminaliteit III dat politie de bevoegdheid geeft om op de systemen van verdachten in te breken. Tijdens een recent algemeen overleg over terrorismebestrijding kwam ook het wetsvoorstel ter sprake (pdf).

De PVV liet toen weten dat het ernaar neigt om voor het wetsvoorstel te stemmen. D'66 collega Verhoeven zei;  "Mevrouw Helder zegt dat de politie gebruikmaakt van kwetsbaarheden. Dat is in mijn ogen exact hetzelfde als hacken. Gebruikmaken van kwetsbaarheden om binnen te dringen in een geautomatiseerd systeem ís hacken. Dat is gewoon letterlijk hetzelfde. Dat staat wel degelijk in het wetsvoorstel". 

Volgens Verhoeven is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat daders van aanslagen al in beeld waren en dat de informatie al beschikbaar was. "We hebben geen tekort aan informatie, we hoeven niet het hele internet af te tappen, we hoeven de politie niet onze telefoons te laten hacken, we moeten ervoor zorgen dat de beschikbare data op de juiste plekken beschikbaar komen en we er goed mee omgaan. Daar gaat het om."

Mocht de PVV in beide Kamers voor het wetsvoorstel stemmen, dan zou er een meerderheid zijn. Het wetsvoorstel computercriminaliteit wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken (pdf).

Alles bij de bron; Security