Een petitie om de Investigatory Powers Bill, de nieuwe Britse spionagewet, in te trekken, heeft met meer dan 118.000 stemmen de drempel gehaald om in het parlement besproken te worden. De wet is nog niet officieel aangenomen en heeft alleen nog koninklijke toestemming nodig.

Er is nog geen datum voor het debat bekend. Uit de omschrijving is op te maken dat de petitie zich richt tegen de spionagewet, die 'weergaloze bevoegdheden toekent om Britse burgers in de gaten te houden'. Verder vermeldt de oproep voor het ondertekenen dat het nog niet te laat is om de wet in te trekken, voordat deze van kracht wordt. Het Britse parlement heeft het wetsvoorstel op 16 november goedgekeurd, waardoor alleen nog koninklijke toestemming nodig is voor de inwerkingtreding.

Het voorstel bevat nieuwe bevoegdheden voor veiligheidsdiensten, waardoor onder andere de politie mobiele apparaten en computers mag hacken. Daarnaast mogen de diensten op grote schaal informatie verzamelen en kunnen zij het internetgebruik van burgers tot twaalf maanden lang opslaan. Deze bevoegdheid bestaat naast de verplichting voor communicatiediensten om metadata bij te houden en op te slaan.

De directeur van het Britse verbond voor isp's, de ISPA, stelt tegenover de BBC dat een database met dat soort gegevens op een gegeven moment gehackt zal worden: "Er gaan fouten gemaakt worden, de vraag is alleen wanneer." Ook internationale techbedrijven hebben zich kritisch opgesteld tegenover het wetsvoorstel.

In Nederland is eveneens wetgeving in de maak die de bevoegdheden van de politie en de veiligheidsdiensten uitbreid, waaronder het wetsvoorstel Computercriminaliteit III en de nieuwe Wiv. Respectievelijk bevat de wetgeving de bevoegdheid voor de politie om op afstand computers en smartphones te hacken, naast een bevoegdheid voor de veiligheidsdiensten om op grote schaal communicatie te onderscheppen door een 'sleepnet'.

Alles bij de bron; Tweakers