De salarisgegevens van honderden medewerkers en voormalige personeelsleden van ASML zijn online verschenen. Onder de gegevens zijn adressen en burgerservicenummers. Net als bij het uitlekken van gegevens van Philips-medewerkers, lijkt de bron een extern bedrijf.

Het gaat om salarisstroken van 2010, waardoor een deel van de gedupeerden niet meer werkzaam is bij het Veldhovense bedrijf. ASML sluit uit dat de oorzaak bij een eigen beveiligingsprobleem ligt. "Hoewel het onderzoek nog loopt, hebben we reden om aan te nemen dat een externe dienstverlener de bron is", aldus ASML.

Vorige week maakte Philips bekend dat vergelijkbare gegevens van duizenden van zijn medewerkers online kwamen. Ook daarbij werd verwezen naar een extern bedrijf dat de oorzaak zou zijn. Niet bekend is nog om welk bedrijf het gaat en of meer ondernemingen getroffen zijn.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de salarisverwerking van zowel Philips als ASML, NGA Human Resource, laat aan Tweakers weten betrokken te zijn bij het onderzoek om de oorzaak te achterhalen, maar dat het probleem niet bij hen ligt. "De manier waarop de data gestructureerd is, komt niet overeen met die van onze systemen", zegt een woordvoerder. Hij wijst voor de oorzaak door naar opnieuw een extern bedrijf, dat in de arm genomen zou zijn voor de loonberekening. Om welk bedrijf het hierbij gaat wil de woordvoerder niet zeggen, hangende het onderzoek. Ook wil de woordvoerder niet zeggen of medewerkers van meer bedrijven, naast Philips en ASML, getroffen zijn door het datalek.

Alles bij de bron; Tweakers